:

In 1979 ben ik begonnen met Judo in Neeritter. Tussen 1980 en 1989 heb ik aan vele
teamwedstrijden meegedaan met o.a. als hoogtepunt een 2e plaats bij het LK en op 16 jarige leeftijd
mijn 1 e dan behaalde.

Op het CIOS in Sittard heb ik destijds o.a. mijn Judo opleiding gevolgd met als
hoogtepunt het behalen van Judoleraar B in 1993. Tevens ben ik toen gestart als district examinator.
Na het behalen van mijn 2 e dan en het afronden van Academie voor Lichamelijke Opvoeding in 1996
heb ik van 1996-1999 deelgenomen aan wedstrijdjudo. Op mijn 23e werd ik o.a. 2e op het LK. Andere
hoogtepunten in die periode waren een 3e plaats bij de Open Maastrichtse Kampioenschappen, 3e
plaats bij de Open Nijmeegse Kampioenschappen, 3e plaats selectie NK (is nu NKT), 2x deelname aan
NK en deelgenomen aan teamcompetitie in Duitsland 2 e Bundesliga.

Tijdens mijn wedstrijdperiode ben ik in 1997 begonnen als judoleraar in Heel bij Budovereniging

Heel-Judoclub Ko-Arashi waar ik 20 jaar lang training heb gegeven. Na het behalen van mijn 3 e dan in 1999 ben ik in 2001 getrouwd en
werd onze zoon Ruben in 2002 geboren. Twee jaar later heb ik mijn 4 e dan behaald en tevens het 25
jarig jubileum van mijn judo carrière gevierd. In 2008 maakte ik mijn intrede als opleidingsdocent
van de JBN en cursisten tot op heden doe ik het opleiden voor Judoleraar A. In 2009 behaalde ik mijn 5e
dan.

Van 2010-2014 heb ik namens het Nationale Katateam aan nationale en internationale Kata
wedstrijden deelgenomen met o.a. als hoogtepunten de Nationale titel Kime-no- Kata in 2013, 1 e
Hainaut Cup België en 8 e op het EK Kata in Slovenië. Na deze wedstrijdperiode ben ik in 2015
begonnen als lid van de District Kata Commissie Judo (DKCJ).

Tijdens de Budodag in december 2015
heb ik officieel mijn 1 e Kataboek uitgebracht; Kodokan Kime-no- Kata, een erfenis uit het samoerai
tijdperk. Het boek is sinds april 2016 officieel toegevoegd aan de boekenlijst van de Kodokan
bibliotheek in Tokio en zijn er tot op heden 152 boeken verkocht. Het boek is tevens recent in het
Engels vertaald.

In de Verenigde Staten is het boek verkrijgbaar bij de Kiai Budo Shop die was gemaakt en wordt
geleid door de United States Ju-Jitsu Federation (USJJF). Kijk ook binnenkort op marcocolson.com

Naast judoleraar bij Judoclub Brunssum ben ik ook judoleraar bij Hei-Sei- Do Kerkrade-Swalmen en
werkzaam als docent Lichamelijke Opvoeding in het voortgezet onderwijs, coördinator Gezonde
School en in opleiding voor schoolcoach. In mijn vrije tijd is er ook nog ruimte voor krachttraining,
hardlopen en ijsberen.
Wat ik graag voor Judoclub Brunssum in de nabije toekomst wil betekenen is om het Judo naar een
hoger niveau te tillen in de breedste zin van het woord; fysiek (tai) technisch (waza) en geestelijk
(shin) om te komen tot een betere judoka en uiteindelijk een beter mens.
Als judoleraar en vriend van Judoclub Brunssum zal ik met veel passie het Judo zowel binnen als
buiten de club op een waardige manier blijven uitdragen.

Marco Colson

Judo Leraar B
in 1993 heb ik op het CIOS mijn Judoleraar B certificaat behaald.
Zwarte band, 5e Dan
Opleidingsdocent Judoleraar A
Lid DKCJ
Eigen Kataboek